De Wittelintjesactie

“Witte lintjes actie”

“Witte lintjes actie” is in 2022 in Brugge tot stand kunnen komen door de samenwerking van verschillende Brugse verenigingen.

Avansa, Nsanga, Pax Christi Brugge, Pax Christi Vlaanderen, Taranta vzw, Vredesactie Brugge, Vredeslicht Brugge, Vredeswijzer vzw, YOT, Vos Vlaamse vredesvereniging, – Vredesplatform Brugge, met ondersteuning van dienst Lokaal Mondiaal Brugge

We zijn blij dat we ondanks onze verschillende achtergrond, ideeën, geloofsovertuiging,… de handen in elkaar geslagen hebben en tot deze samenwerking “Witte Lintjes Actie” Voor Vrede gekomen zijn.

Wat is “Witte lintjes actie”?

Met “Witte lintjes actie” is het de bedoeling om iedereen ertoe aan te zetten om witte lintjes op te hangen als teken “Voor Vrede” aan uw deur, auto, fiets,…

De “Witte lintjes actie” start elk jaar bij de Vredesweek en liep oorspronkelijk tot einde het jaar, met Kerst de universele periode van Vrede. Gezien de huidige situatie vragen we om de witte lintjes blijvend zichtbaar te houden. Aandacht voor Vrede is meer dan ooit nodig.

Het uiteindelijke doel is Vrede -Peace – Worldpeace

Een vredesmars van thuis uit!

Héél gemakkelijk, héél eenvoudig, zonder verplaatsing, gewoon van thuis uit, door het ophangen van een “wit lintje”                                                                                                                             

Laten we witte lintjes verspreiden als een virus! Een vredesvirus!

Niks doen is geen optie! Laten we het tij keren! Of zoals Pax Ambassades van Vrede uit Nederland zegt : “Laat ons starten met een nieuwe generatie, Generatie VREDE.

Men zegt wel eens “Liefde” is een werkwoord. Dat is ook zo voor “Vrede”. Dialoog is de start om conflict op te lossen. Laten we de dialoog aanvatten! Laat uw stem “Voor Vrede” horen! Laten we communiceren wat we willen, “Peace”! Ons hoofd in het zand steken is geen oplossing! Ons als hulpeloos slachtoffer of ons machteloos opstellen ook niet. Laten we niet de verantwoordelijkheid bij iemand anders leggen. Dit is niet de verantwoordelijkheid van onze politici of ander leiders alleen, maar van ons allemaal. Laten we niet passief en machteloos toekijken! Laten we actie ondernemen! Laten we onze verantwoordelijkheid nemen “Voor Vrede”. Doe mee aan “Witte lintjes actie”! Hang nu een wit lintje op als teken “Voor Vrede”! Laat u stem horen!

“Let’s unite ourselves for peace!” (Met dank aan het Europacollege voor deze slogan)

Wie?

We nodigen iedereen uit om mee te doen aan “Witte lintjes actie” ongeacht politieke- of geloofsovertuiging, genderidentiteit, huidskleur,… We zijn allemaal mensen en al wat we willen is Vrede. Omdat ieder mens recht heeft om te leven in een vredevolle omgeving. Het is de bedoeling dat we ieder mens bereiken met “Witte lintjes actie” en iedereen ertoe aanzetten om ook witte lintjes op te hangen. We moedigen ook scholen aan om mee te doen. Om ook vanuit de scholen de boodschap : “Hang witte lintjes op Voor Vrede!” te verspreiden. Omdat ieder kind recht heeft op Vrede. Het is de bedoeling dat we massaal “witte lintjes” ophangen. Doe jij ook mee?

Wanneer?

We starten “Witte lintjes actie” symbolisch op “De Internationale Dag van de Vrede”, 21 september.

Er is een filmpje ”Witte lintjes actie” op onze social media en websites. We vragen dan ook om dit filmpje zoveel mogelijk te delen via verschillende social media kanalen. We zijn Tom Kristiaan, componist, pianist bijzonder dankbaar omdat hij zijn licentie geschonken heeft voor een eigen gecomponeerd lied “ A walk through the trees”, themalied “Witte lintjes actie” om onder het filmpje te plaatsen.

Onze dank gaat ook uit naar Wim Berteloot die op “De Internationale Dag van de Vrede”, bij onze opstart, dit door Tom Kristiaan gecomponeerd lied “A walk through the trees” laat weergalmen van op de Halletoren over Brugge. Het is de bedoeling dat we vanuit onze stad Brugge “Witte lintjes” als teken Voor Vrede verspreiden over gans Vlaanderen, België, Europa, en verder,… en verder,…

We hopen dat de steden tijdens eindejaar niet alleen getuigen van traditionele feesten en gebruiken, maar door mee te doen met de Witte Lintjes actie voor Vrede en effectief Witte Lintjes te hangen ook getuigen van een diep verlangen naar wereldwijde vrede en naar de stopzetting van alle oorlogen.

Hoe?

De witte lintjes kunnen we gemakkelijk zelf maken van oude lakens of bv. een wit tafelkleed,… Bij voorkeur kiezen we voor witte lintjes uit katoen, linnen of een andere stof. Omdat dit milieuvriendelijk is. In Brugge kunnen tevens gratis witte lintjes aangevraagd worden via:

  • de dienst Lokaal Mondiaal – Contactpersoon Mira Vandamme, 050/32 42 75
  • GreetDeNeve@outlook.com,  0476 88 79 35 
  • Vredeswijzer – contactpersoon Marleen Brutyn, 050 30 01 10

Of gratis opgehaald worden in:

  • In de Magdalenakerk , Stalijzerstraat – Brugge
  • In de Vredeskapel, Hendrik Consiencestraat 2 – Brugge
  • In het Huis van de Mens, Hauwerstraat – Brugge

Betekenis “wit lintje”

Het witte lintje verwijst naar de witte vredesduif, symbool “Voor Vrede”. Het witte lintje verwijst ook naar “het licht”. Doen we in een donkere ruimte het licht branden, dan licht meteen de ganse ruimte op. Laten we in deze soms sombere wereld ons verenigen en massaal witte lintjes (symbolisch, lichtstralen) ophangen, zodat de ganse wereld oplicht. We hebben de boodschap “Voor Vrede” van onze ouders en grootouders, die zelf rechtstreeks of onrechtstreeks de oorlog meegemaakt hebben, begrepen.

Oorlog is zinloos.

We zijn ervan overtuigd als we collectief onze Vredeswil betonen, het uiteindelijke doel “Vrede – Wereldvrede – Worldpeace” zal bereikt worden of toch in ieder geval iets in beweging zal zetten om dit uiteindelijke doel te bereiken.

Vrede – Peace – Worldpeace

Dankwoordje

We zijn iedereen dankbaar die meehielp om “Witte lintjes actie” op poten te zetten.

Speciale dank aan Tom Kristiaan, die het liedje “A walk through the trees”, een bijna Goddelijke melodie, componeerde als themalied voor “Witte lintjes actie”.

Ook de stadsbeiaardier Wim Berteloot die op 21 september, door de Verenigde Naties in 1981 uitgeroepen tot “Internationale Dag van de Vrede” het themalied van “Witte lintjes actie” van Tom Kristiaan over de stad Brugge laat weergalmen. (Tijdens zijn repertoire “Make me a channel of your peace”)

We danken Cinema Lumière die het filmpje “Witte lintjes actie” afspeelt in de cinemazalen en “de Republiek” om “witte lintjes” te helpen verspreiden.

Dank ook aan de Brugse Radio en Radio Villabota om e boodschap ook via radio te verspreiden.

Dank aan “Pax Ambassades van Vrede – Vlaardingen” die de licentie schonk voor de héél mooie tekening op onze affiches van Len Munnik, tekenaar, illustrator, cartoonist.

Er zijn er nog héél veel mensen, die meegeholpen hebben, die hier nu niet vermeld worden, maar waar onze dank evenveel naar uit gaat.

Aanspreekpunten

  • Stefan Nieuwinckel (Directeur Pax Christi Vlaanderen) 0485/98 74 65
  • Christophe Steyaert (Vredesactie Brugge) 0471/03 60 09
  • Marleen Brutyn (Vredeswijzer vzw) 050 30 01 10
  • Aanspreekpunt voor scholen : Mira Van Damme (Dienst Lokaal Mondiaal Brugge) Tel 050/32 42 75